Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Αγριολούλουδα στα Πιέρια όρη

Διασχίζοντας τα Πιέρια όρη, αρχές Ιουνίου,ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τη μεγάλη και πυκνή βλάστηση. Ένα  βουνό με πολλές πεζοπορικές διαδρομές και δασικούς δρόμους για γρήγορη εξερεύνηση ειδικά σε όσους αρέσει η κίνηση με ένα 4χ4. Το φλάμπουρο είναι η ψηλότερη κορυφή( 2193 μ.) των Πιερίων. 

Στη Θέση Μπάρα σε υψ. 1945 μ. είναι το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Κοζάνης και στη θέση Γιούρτια το καταφύγιο του Ορειβατικού Βελβενδού. Στον Νομό Πιερίας στην Άνω Μηλιά είναι το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κατερίνης και στη Σαρακατσάνα το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Κατερίνης. Είναι μερικά από τα σημεία που προσφέρουν θέα ονειρική προς το Θερμαικό κόλπο και προς την Κοζάνη. 
Με το τζιπ και οδηγό το φίλο Γιάννη Πετρίδη κατευθυνθήκαμε στην Άνω Μηλιά. Στη συνέχεια  φθάσαμε στους πέντε πύργους και στο Φλάμπουρο. Σε όλη τη διαδρομή αναζητήσαμε ανθισμένα αγριολούλουδα και φωτογραφήσαμε δεκάδες από αυτά. Όσα μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση, τα παρουσιάζω στο αφιέρωμα αυτό.
Anthyllis vulneraria, Pieria, 4-6-13

Asphodeline lutea, Pieria, 4-6-13

Dianthus stenopetalus, Pieria 4-6-13

Geranium subcaulescens, Pieria, 4-6-13

Geum coccineum, Pieria, 4-6-13

Καταφύγιο ΣΕΟ Καζάνης, στη θέση "Μπάρα" Πιερίων 1945 μ.

Myosotis sylvatica , Pieria, 4-6-13

Primula veris, Pieria, 4-6-13

Ranunculus sp. Pieria, 4-6-13

Sedum sempervivum, Pieria, 4-6-13

Pieria

Dactylorhiza sambucina, Pieria, 4-6-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου