Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Leucojum aestivum L.-Λευκόιο το θερινό

 Leucojum aestivum L.ευκόιο το θερινό
Αγγλική ονομασία: Summer Snowflake, Loddon Lily.
Κοινά ονόματα: Λευκόιο το θερινό, Λευκόιο.

 Η ετυμολογική ρίζα του διωνυμικού ονόματος Leucojum aestivum, προέρχεται από την ελληνική λέξη λευκός και ίον (χάρη στο λεπτό άρωμα που έχει όπως οι βιόλες) και τη λατινική aestivum (από το aestivus-θερινός, καλοκαιρινός). Παρά την ονομασία αυτή,  ανθοφορεί την Άνοιξη. Το λευκόιο είναι πόα βολβόρριζη με γραμμοειδή και ημικυλινδρικά φύλλα. Τα κρεμαστά σε σχήμα καμπάνας λευκά άνθη με 6 τέπαλα έχουν λεπτό άρωμα, με κίτρινα και πράσινα σημεία στην άκρη.

Είναι είδος  των χωρών της Μεσογείου και της Κ. Ευρώπης, με εξάπλωση από τα Πυρηναία μέχρι τον Καύκασο. Προτιμά υγρά γόνιμα εδάφη και αντέχει την ξηρασία όταν τα νερά έχουν αποστραγγισθεί. Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως σε δέλτα-εκβολές ποταμών. Στην Πιερία το βρίσκομαι κοντά στο Λιτόχωρο. Οι πληθυσμοί μειώνονται διαρκώς από ανθρωπογενείς επιδράσεις με την αποξήρανση του βιότοπου για να γίνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και την τουριστική και οικιστική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών. 

Το  Leucojum aestivum L., έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας(The red data book of rare and threatened plants of Greece) και έχει χαρακτηριστεί ως τρωτό (VU).Τρωτό σημαίνει ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση.

 




Λευκόιο το θερινό- Leucojum aestivum L. Όλυμπος 31-3-13

Λευκόιο το θερινό- Leucojum aestivum L. Όλυμπος 31-3-13


Λευκόιο το θερινό- Leucojum aestivum L. Όλυμπος 31-3-13

Λευκόιο το θερινό- Leucojum aestivum L. Όλυμπος 31-3-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου