Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πυράκανθα η κόκκινη - Pyracantha coccinea M.Roem.

Πυράκανθος ο κοκκινωπός- Pyracantha coccinea, M.Roem.

Inghilterra  English name: Firethorn

"...εις το είδος αυτό αναφέρεται αναμφιβόλως η περί τον Όλυμπον αείφυλλος οξυάκανθος του Θεοφράστου (Φυτών ιστορίαι 1,6,8) και η Οξυάκανθος την οποίαν και (πυρακάνθην καλούσι) του Διοσκορίδου ( Ι, 122)." Δημ. Καββάδα, εικογραφημένο βοτανικό-φυτολογικό λεξικό, τόμος Ε΄. 

Ο Πυράκανθος είναι ένας ημι-αειθαλής ακανθώδης θάμνος ύψους έως 2 μέτρων. Τα φύλλα του είναι απλά, δερματώδη βραχύμισχα. Έχει μικρά  κρεμ - λευκά άνθη μήκους έως ένα εκ. με πέντε πέταλα. Τα άνθη βγαίνουν σε μπουκέτα. Οι  καρποί του είναι σχεδόν σφαιρικοί μήκους 5-6 χιλιοστών και έχουν έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.  Ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο και παραμένουν έως το χειμώνα επάνω στα κλαδιά. Τρώγονται από αρκετά πτηνά που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δυσκολεύονται να βρούνε τροφή. Όταν δεν φέρει καρπούς, αναγνωρίζεται εύκολα από τα μακρυά του αγκάθια. Ανθίζει μέσα Μαίου έως μέσα Ιουνίου. Απαντάται στα δάση της Βόρειας Ελλάδας. Χρησιμοποιείται συχνά ως φράχτης, αλλά και ως καλλωπιστικός θάμνος σε πάρκα και κήπους, ενώ
 "Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμποποιούσαν τις κοπανισμένες ρίζες του πυράκανθου για να βγάζουν τα αγκάθια απο το δέρμα". (Η ελληνική χλωρίδα στο μύθο, στην τέχνη στη λογοτεχνία. Ελμουτ Μπάουμαν, Ελληνική Εταιρεία της Φύσης, 1993).

 Πυράκανθος ο κοκκινωπός-Pyracantha coccinea, M.Roem., Όλυμπος, Άγιος Ιωάννης, 2013


 
Πυράκανθος ο κοκκινωπός-Pyracantha coccinea, M.Roem.,Όλυμπος, Άγιος Ιωάννης, 2013


Πυράκανθος ο κοκκινωπός - Pyracantha coccinea, M.Roem.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου