Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Juniperus communis L. - Γιουνίπερος ο κοινός

Γιουνίπερος ο κοινός-Juniperus communis  L.
Inghilterra English name: Juniper
Άλλα ονόματα: Κέδρο, Άρκευθος 
 Ο Γιουνίπερος ο κοινός είναι θάμνος μέχρι 2 μ. ύψος.Τα φύλλα του είναι βελόνες, μυτερές, άκαμπτες με μία λευκή λωρίδα στο επάνω μέρος. Οι καρποί του(λέγονται κεδρόμηλα) είναι ράγα, πράσινοι και ωριμάζουν το 2ο έτος με χρώμα σκούρο μπλε. Οι καρποί έχουν ευχάριστη αρωματική γεύση και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως καρύκευμα, στον αρωματισμό ποτών και την παραγωγή αλκοολούχων ποτών όπως το τζιν. Οι καρποί του κέδρου γνωστοί με την ονομασία Baccae juniperi έχουν φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες χάρη στα πτητικά έλαια που περιέχουν.(http://deaconesshospital.adam.com/content.aspx?productId=48&pid=48&gid=10106).  και http://www.fitnessforworld.com/supplement/juniper_berry.htm
Είναι διαδεδομένο είδος μετά τα 900 μ. μέχρι την αλπική ζώνη. Διαφέρει από τον Juniperus oxycedrus στο χρώμα των καρπών και ότι οι βελόνες του έχουν μία λευκή λωρίδα ενώ στο Juniperus oxycedrus είναι ορατές δύο λευκές γραμμές.Οι θάμνοι του Γιουνίπερου στην αλπική ζώνη είναι κατακείμενα φυτά και ανήκουν στο υποείδος Juniperus communis ssp. nana.

Γιουνίπερος ο κοινός-Juniperus communis  L., Όλυμπος 1500 μ. 9-8-2009

Juniperus communis ssp. nana, Πιέρια όρη (Πέντε πύργοι), 6-6-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου