Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Hypericum perforatum L.-Υπερικό το διάτρητο

Υπερικό το διάτρητο- Hypericum perforatum L.
Άλλα ονόματα: Βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, βότανο του Προδρόμου.
Hypericum perforatum L.,Όλυμπος(Κοκκινοπηλός)15-7-06

Το βαλσαμόχορτο είναι από τα πιο γνωστά βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι γνωστή η θεραπευτική του δράση από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με πολλές εφαρμογές όπως στην επούλωση πληγών αλλά και την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Στη διάρκεια του μεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες και επειδή η συγκομιδή γινόταν την ημέρα εορτασμού του Αγίου Ιωάννη ονομάσθηκε και βότανο του Αι Γιάννη, «St.-John’s-wort».
Συλλέγουμε τα άνθη του βαλσαμόχορτου και τα αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος και είναι  έτοιμο για χρήση.Το χρησιμοποιούμε στην παρασκευή βαλσαμόλαδου και ροφήματος(τσάι).
Το βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδο γίνεται με λάδι στο οποίο έχουμε βάλει άνθη βαλσαμόχορτου  αφήνοντάς του στον ήλιο για 3-4 εβδομάδες. Το λάδι αποκτά κόκκινο χρώμα από την απελευθέρωση των αιθέριων ελαίων και είναι έτοιμο για εξωτερική χρήση ως επουλωτικό πληγών. Με το σπαθόλαδο, κάνουμε επαλείψεις  στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.  Η χρήση του σπαθόλαδου, είναι κυρίως εξωτερική, αλλά είναι και πόσιμο.
Είναι φυτό κοινό σε όλο το νομό κοινό και ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι Αύγουστο ανάλογα με το υψόμετρο.
Υπερικό το διάτρητο- Hypericum perforatum L., Κατερίνη 2-6-12

Υπερικό το διάτρητο- Hypericum perforatum L., Κατερίνη 2-6-12
Υπερικό το διάτρητο- Hypericum perforatum L., Όλυμπος,7-7-05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου