Όλυμπος: Χλωρίδα και πανίδα

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας (2.918 μ.) είναι μυθικό βουνό, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς και πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών. Ο Όλυμπος και τα Πιέρια όρη, ως συνέχεια του ορεινού όγκου, παρουσιάζουν τεράστιο βοτανολογικό ενδιαφέρον και η πλούσια χλωρίδα που ξεπερνά τα 1670 είδη φυτών είναι μια τεράστια φυσική κληρονομιά. Η παρατήρηση των λουλουδιών, δίνει μια άλλη διάσταση στις πεζοπορικές διαδρομές και συμπληρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις μας στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει.Bird watching είναι το κίνημα που ξύπνησε το ενδιαφέρον για τον κόσμο των πτηνών. Wildflower watching θα μπορούσε να γίνει το αντίστοιχο για την παρατήρηση των αγριολούλουδων και της χλωρίδας γενικότερα. Αφήνοντας τα βήματα μας από το βουνό παίρνουμε μαζί μόνο τις αναμνήσεις, μερικές φωτογραφίες και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το θαύμα της φύσης θα συνεχίσει να υπάρχει και για τους άλλους για να το απολαύσουν. Όλο το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στο blog είναι από προσωπικές καταγραφές και η παρουσίαση των φυτών συνδιάζεται με την περίοδο ανθοφορίας και καταγραφής σε συγκεκριμένο χρόνο και περιοχή του Ολύμπου. Χρήσιμα είναι τα σχόλιά σας και οι παρατηρήσεις σας για τη βελτίωση και τη διόρθωση ακόμη στοιχείων που δημοσιεύονται.

"Ο ερευνητής πρέπει να ακολουθεί αυτό που ψάχνει, αλλά και να βλέπει αυτό που δεν έψαχνε". Κλοντ Μπερνάρ

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Καλόγερος - Parus Major

Καλόγερος (Parus Major) ,ανήκει στις παπαδίτσες, είναι γνωστός με τις ονομασίες Καλογρίδι, Παπάς, Μελισσοφαγάκι, Μελισσοργούδα.  Οι Καλόγεροι προσαρμόζονται εύκολα και μπορούν να φωλιάσουν οπουδήποτε. Εκτός από τις τρύπες δέντρων, μπορεί να φωλιάσει και σε τεχνητές φωλιές. 

Καλόγερος, Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης

Καλόγερος, Πέλεκας (Κατερίνη)

Καλόγερος 24-3-12, στο Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης



Καλόγερος 24-3-12, στο Πλατανόδασος Δ. Κατερίνης
  Είναι μικρόσωμο πουλί με κοντό ράμφος, που αναγνωρίζεται για τον ελκυστικό χρωματισμό φτερώματός του. Έχει ακροβατικές ικανότητες καθώς κρέμεται ανάποδα από τα κλαδιά των δέντρων για να συλλέξει την τροφή του, όπως και η συγγενής του γαλαζοπαπαδίτσα. Ο Καλόγερος εύκολα αναγνωρίζεται από το κατάμαυρο γυαλιστερό κεφάλι, τα λευκά σημάδια στα μάγουλα, την κατακίτρινη κοιλιά του που την χωρίζει μια μαύρη, κάθετη, φαρδιά λωρίδα, την λαδοπράσινη πλάτη και τα γκριζογάλανα φτερά του με την στενή λευκή διακριτική λωρίδα.  Τα γένη διαφέρουν μόνο από την πιο απαλή απόχρωση του κίτρινου στην κοιλιά του θηλυκού. Είναι επιδημητικό είδος παπαδίτσας με εξάπλωση σε Ελλάδα, Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη. Η φωτογράφιση στην τεχνητή φωλιά (τοποθετήθηκαν από μαθητές του Δ.Σχ. Σβορώνου) είναι στο Πλατανόδασος του Δήμου Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου